Guia pel manteniment de pianos

Com tenir cura del piano i què ha de tenir en compte per prolongar la seva vida útil sense invertir molts diners?

Abans de comprar un piano, és aconsellable considerar on col·locarà l'instrument

.

És millor mantenir el piano allunyat de finestres obertes, portes, parets exteriors que donen al carrer i calefactors. A més, tracti de trobar una posició allunyada de la llum solar directa.


És aconsellable col·locar el piano en una habitació gran on la temperatura sigui més baixa que en altres habitacions i lluny de la cuina o el bany. En ventilar l'habitació, protegiu el piano contra la sequera.


També és important canviar les bombetes per una de tipus LED.


És fonamental mantenir una temperatura de fins a 20 graus centígrads a l'habitació on es col·loca el piano. Idealment, en determinades circumstàncies, el propietari d'un piano no hauria d'utilitzar gens de calefactors. És evident que l'hivern no es pot passar sense calefacció. Aleshores seria molt recomanable parar atenció a mantenir una temperatura interior constant, moderada i sense grans oscil·lacions.


Pel que fa al manteniment del piano en condicions humides, es recomana no posar-hi un recipient amb aigua dins del piano. Serà millor que s'ho pensi dues vegades abans d'utilitzar humidificadors addicionals per evitar efectes adversos.

Si viu en un clima humit i humit, i hi ha risc que les peces metàl·liques s'oxidin i les de fusta es deformin, la possible solució pot ser col·locar l'instrument a la banda oposada a la finestra que mira al mar.


Si l'habitació està ubicada al soterrani, o pateix un alt nivell d'humitat per altres raons, és convenient instal·lar un sistema de ventilació per reduir la humitat interior.


Si bé la humitat és un problema als pisos inferiors; Als pisos superiors, el problema és l'aire sec. En aquest cas, no heu d'humidificar ni deshumidificar l'habitació.


Caldria, com hem comentat anteriorment, controlar la temperatura interior per evitar que sigui massa alta i instal·lar una ventilació uniforme per protegir el piano de les fluctuacions d'humitat i canvis de temperatura.

Si una habitació al pis superior és tancada i estreta sense una ventilació adequada, les parts de fusta de l'instrument es poden assecar, cosa que en pot requerir el reemplaçament.


A més, eviteu l'ús d'escalfadors que apuntin al piano. També és important que no conservi l'instrument ni el faci servir quan la temperatura baixi de zero. Després d'estar un temps en aquestes condicions ambientals, el piano serà susceptible a l'aire sec.

És aconsellable mantenir una temperatura relativa interior de +18 graus Celsius amb aproximadament un 45% d'humitat durant tota la vida útil del piano.

A l'estiu, les temperatures més altes no afecten el piano, perquè en aquesta estació l'aire interior no és tan sec com a l'hivern.


Si viu en una casa antiga i ha vist arnes voladores, o posseeix antiguitats amb cucs a la fusta, seria una bona idea posar algun repel·lent d'insectes dins del piano. Si la casa pateix una infestació de ratolins, cal considerar mesures contra els rosegadors.


El propietari d'un piano ha d'evitar posar res a l'acabat exterior, ja que qualsevol objecte dur o pesat pot ratllar l'instrument i provocar tons laterals causats pel fenomen de la ressonància.

Els propietaris de pianos han de protegir els seus instruments mantenint els gots d'aigua, tasses de cafè o altres líquids tan lluny com sigui possible de l'instrument. Els vessaments de líquids poden provocar danys costosos o irreparables a linstrument.


A l'hora d'adquirir un piano, es recomana seguir el consell d'un tècnic de confiança encaridament. És important obtenir l'opinió d'un professional capacitat degudament per evitar riscos de comprar un piano amb defectes o que necessiti reparacions costoses.

Ha de tenir en compte que no tots els pianistes són prou competents per ajudar-lo a triar un bon piano.


Com que el piano és un instrument pesant i fràgil, assegureu-vos que el lliurin professionals. Si el piano es lliura a l'hivern, no es recomana desembalar l'instrument fins al dia següent. És aconsellable trucar a un afinador expert perquè afini el piano una setmana després del lliurament. Una setmana n'hi ha prou perquè l'instrument s'adapti als canvis climàtics.

La freqüència amb què necessita afinar el seu piano depèn en gran mesura de com estigui emmagatzemat.

Com podeu veure, hi ha molts detalls a tenir en compte a l'hora de comprar o mantenir un piano.

Finalment, tingueu en compte que, com que cada piano és únic, cap consell es pot aplicar de manera uniforme a tots els pianos.

Si teniu alguna pregunta, poseu-vos amb nosaltres a través de correu electrònic o WhatsApp.

Gaudiu de la música!

2023 © Tots els drets reservats.
Made on
Tilda