Del 2011 al 2022, Maryna Naydon va exercir com a professora de piano i música de cambra al conservatori de música de Chernihiv L.M. Revutskyi, alhora que va treballar amb el cor de cambra de l'acadèmia D. Bortnyanskyi i l'orquestra de les Forces de Terra d'Ucraïna. També va ser acompanyant de la soprano ucraïnesa Larisa Rogovets i va treballar com a concertino amb instruments de corda, instruments de vent i vocalistes. Ha estat guardonada amb premis com el tercer de L.M. Revutskyi (Chernihiv) el 2004, el segon a la competició internacional “Euro vision media star”, a París el 2017, i el segon de la competició “Evro Grand Prix”, a Viena, el 2018. El 2022 es va fer ambaixadora del programa de la competició Maria Canals "Piano for Peace", a Barcelona. Ha realitzat diversos concerts al Palau de la Música i al Reial Cercle Artístic, entre altres llocs de Catalunya. També ha estat el concertino i pianista a l'òpera “La gata perduda” del Liceu, i ha participat en diversos projectes de cambra i agrupacions musicals, a més de ser acompanyant a les masterclasses del violoncel·lista Lluís Claret. El curs passat va estar com a professora a l'Associació de la competició Maria Canals i fent classes de piano.
Aquest setembre ens oferirà diversos concerts amb el piano ACOUHYB, el primer dels quals ja està programat pel dia 14 de setembre a l'hotel rural Mas Teixidó de Caldes de Malavella. També serà la pianista ACOUHYB del 2025. Per això, li faig una breu entrevista.
Primer m'explica com es va posar contacte amb Musical Innovators: “estava buscant un lloc on poder assajar amb el piano i em van recomanar contactar amb el Sergey Gogolev. Més tard em va parlar de l'instrument ACOUHYB”. Es va interessar aviat per l'ACOUHYB perquè era una cosa nova per a ella; "sempre estic interessada a descobrir coses noves a l'art", diu.
La primera impressió amb el so del piano híbrid va ser la de trobar-se davant d'una cosa inusual: “com a professional al meu camp, immediatament em van venir idees sobre el tipus de música que es podria tocar amb un instrument d'aquest tipus”. Així doncs, aviat va començar la selecció de compositors i obres.
En els pròxims concerts amb l'ACOUHYB ENSCHU que començaran al setembre, Maryna Naydon pretén interpretar Ravel, Debussy, Haydn i nous compositors que han escrit música especialment per a un piano amb el sistema ACOUHYB. Segons ella, aquest so també encaixa bé amb la música barroca antiga, o amb música de compositors ucraïnesos com Lysenko, Revutsky o Skorik.
Maryna ja ha tingut l'oportunitat de practicar amb el piano ACOUHYB amb les dues opcions de timbre PT-0 i PT-0/4, i es mostra amb ganes de continuar provant-lo i trobant-hi noves textures i sonoritats. Quan en parlem, relaciona el procés d'aprenentatge i familiarització amb el nou piano amb les classes de piano que dona a nens i adults: “tocar un instrument híbrid requereix una mica de pràctica”. Així i tot, contempla la possibilitat d'incorporar-lo a les classes o d'ensenyar-lo als alumnes: “l'ACOUHYB té un so molt interessant, per la qual cosa, per descomptat, es pot introduir a les classes de piano!”.
Quan li pregunto com veu el futur d'ACOUHYB, o quines imatges li desperta de cara al futur, es queda pensativa: “és un instrument que dona colors nous a la música”, per la qual cosa, per ella, significa la possibilitat o la promesa de “nova música”.
Al final de l'entrevista, li demano una opinió o frase que faci de síntesi sobretot el que hem parlat. Tanco l’article amb les paraules: “la música és un procés interminable d'aprenentatge. Per això és tan important aprendre coses noves, estudiar i practicar”.